Juniskar.nu

Allt om båtklubbar!

Grödinge båtklubb

augusti 14th, 2015

Grödinge båtklubb ligger i Grödinge i Botkyrka kommun, söder om Stockholm. Här samsas ungefär 350 medlemmar om klubbens båtplatser, som finns vid bryggor vid Eldtomta Strand. Klubbmedlemmarna delar inte bara på båtplatserna, utan också på driften av båtklubben. Eftersom den drivs som en ideell förening får alla medlemmar dra sitt strå till stacken, och dela på vaktgång, delta i gemensamma arbetsdagar och använda klubbens lokaler och faciliteter ansvarsfullt. Medlemmarna i klubben är en brokig skara i båtsammanhang, då seglare, sportfiskare och motorbåtar delar brygga här. Även om klubbens medlemmar alltså åker båt av mycket olika anledningar har de en sak gemensamt – kärleken för sjön och livet ombord. De som tycker om att tillbringa mycket tid på sin båt, som medlemmarna i Grödinge båtklubb, vill antagligen ha ett visst mått av bekvämlighet i sina båtar, till exempel en toalett. De som vill hitta en toalett som passar i just deras båt kan gå in på Buildor.se, där det finns ett stort utbud av toalettstolar.beach-72900_640

I utbyte mot det arbete man lägger ner som medlem i båtklubben, och den relativt lilla avgift man betalar, får man tillgång till båtplats året om. Under vintern erbjuds plats för att ta upp båten på land. Innan dess måste dock båtvaggan ha godkänts av hamnkaptenen, som kontrollerar att båtvaggan är byggd på rätt sätt (vilket försäkrar säkerheten för de andra medlemmarnas båtar) och att den är märkt med namn och telefonnummer till båtens ägare. Under sommaren, då båten ligger i sjön, finns det flera olika typer av platser som erbjuds. En vanlig bryggplats är det vanligaste, men vissa platser har även Y-bom. Om du själv efterfrågar det går det också att ordna en svajplats, men då har du själv ansvar för att köpa boj, kätting och schackel. Innan de sjösätts måste dessa inspekteras av hamnkaptenen.

Förutom båtplats och medlemskap i en förening där trivsel och sammanhållning är ledord, får man som medlem också möjlighet att delta i Arkholmen Race. Arkholmen Race är en kappsegling som arrangeras varje år. Båtklubbarna Rangsta, Sorunda och Grödinge turas om att anordna den, och år 2015 gick racet av stapeln den 15 augusti. Sitt namn har racet fått efter den ö, Arkholmen, som är både start och mål för tävlingen.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Juniskar.nu

Allt om båtklubbar!