Juniskar.nu

Allt om båtklubbar!

Vikingarnas Segel Sällskap

juni 16th, 2014

Vikingarnas Segel Sällskap är beläget på Stora Hundudden, på Djurgården i Stockholm. Närmsta granne är inget mindre än den ärevördiga Stora Hunduddens Varvsförening för KSSS och SXKs Stockholmskrets.

Det var här – den i alla läger respekterade C H Hermansson, partiledaren för Vänstern – hade sin hamn- och vinteruppläggningsplats för den egna segelbåten. Här sågs han skrota runt med allt från målarfärg, penslar och verktyg i den frenetiska vårrustningens intensiva period då varvet surrade av ljud och aktivitet.

Även Vikingarnas Segel Sällskap, VSS, har sina rötter i 1800-talet. VSS grundades som en ideell förening år 1899 alldeles inpå det nya seklets ankomst.

 

Seglarskola
Under vår och sommar arrangerar Vikingarnas Segel Sällskap seglarskola. Man kan delta i allt från dagseglarläger på Hundudden och kvällsseglingar till seglarläger på Ekholmen, den egna klubbholmen som ligger strax väster om Stor Saxaren i Stockholms skärgård.

 

Egen Varvs- och hamnverksamhet
VSS bedriver således sin varvs- och hamnverksamhet på Stora Hundudden på Djurgården. Det är här klubbens hamnplatser och vinteruppläggningsplatser finns.

Klubbhuset är också beläget här. På övervåningen finns kansliet, mötesrum, bibliotek som innehåller böcker och tidskrifter rörande segelsporten och Sällskapet.

I klubbhuset kan medlemmarna äta sin medhavda matsäck. Det finns en stor samlingslokal, och toaletter. Därtill finns det duschrum som kommer väl till pass under vårrustningsarbetet.Vikingarnas Segel Sällskap 2

 

Kruthuset
På varvområdet är också Kruthuset beläget. Det var fältmarsalken Erik Dahlberg som erhöll uppdraget att bygga det här krutförrådet i slutet av 1600-talet. Uppdragsgivaren var ingen mindre än Kung Carl XI.

Idag är Kruthuset ett året-runt-öppet café. Det går även att hyra det som festvåning.

Sitter man ute, då vädret tillåter har man en fantastisk utsikt mot Nacka Strand och Fjäderholmarna.

 

Kappseglingar
Till de årliga aktiviteterna på Ekholmen arrangeras helgen före midsommar arrangeras Vikingaregattan som är en bankappsegling som seglas på Östra Saxarfjärden.

Vikingarnas Segel Sällskap anordnar flera regattor. Till dessa hör även Vikingaerövraren, jollesegling under september. VSS Inbjudningssegling går av stapeln på Lilla Värtan, i regel även den under september månad. Till deltagande klasser hör Folkbåt, SRS, M30 och Starbåt samt som största båt X-99-or.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Juniskar.nu

Allt om båtklubbar!