Juniskar.nu

Allt om båtklubbar!

KSSS

februari 10th, 2015

Exklusivitet, anor och regattor är något många båt- och särskilt seglingsintresserade förknippar med KSSS – det Kungliga Svenska Segelsällskapet.

Och det med rätta eftersom KSSS är Sveriges både största och äldsta segelsällskap. Det ärevördiga segelsällskapet bildades den 15 maj 1830.

Faktiskt så är KSSS också det äldsta segelsällskapet i Europa undantaget de brittiska öarna. KSSS kan även stoltsera som ett av de fem äldsta segelsällskapen globalt sett.

 

KSSS verksamhet
KSSS anordnar träningsverksamhet i Saltsjöbaden och Ranängen, Djursholm. De som seglar Optimist, Zoom 8, E-jolle, Laser Std/Radial, 29er samt flerskrovsbåtar kan få träna på de platserna. Man erbjuder träning för både nybörjare och för de som ägnar sig åt kappsegling på hög internationell nivå. Man utbildar även de ledare som ska träna och utveckla klubbens kappseglare. Till verksamheten hör också att, som inom vilken annan klubbverksamhet som helst, anordna olika klubbaktiviteter.KSSS 1

 

Egen hamnverksamhet
KSSS har egna hamnar och bedriver därmed förenlig verksamhet.

Genom Stora Hunduddens Varvsförening för KSSS och SXKs Stockholmskrets erbjuds de är medlemmar i Svenska Kryssarklubben eller Kungliga Svenska Segel Sällskapet allt från hamn-, vinteruppläggnings- och vinterhamnplats. Varvsområdet ligger på östra Djurgården i Stockholm. I Saltsjöbaden vid Baggensfjärden återfinns bland annat KSSS centrum för aktiviteter, med kansli, klubblokaler och regattahamn. Det är också KSSS som sedan år 2000 ansvarar för samtliga hamnar i Sandhamn. Icke att förglömma Lökholmen basen i kappseglingsverksamheten under mer än 100 år. Lökholmen ligger i det yttre havsbandet intill Sandön. I mer än 100 år har Sandhamn varit basen för KSSS kappseglingsverksamhet.

 

Kappseglingar
Redan i september 1833 anordnade KSSS den första kappseglingen och år 1854 anordnades den första tävlingen med priser.

Segelsällskapet anordnar ett omkring tolv kappseglingar per år. Här kan den intresserade läsa mer.

För gemene man är nog kappseglingen Gotland Rund den av KSSS samtliga tävlingar som är mest känd. Regattan kallas ÅF Offshore Race och år 2015 pågår det stora seglareventet mellan den 25 juni till den 2 juli.

 

De seglarentusiaster som tillbringar sommarsemestern på Västkusten, seglandes i Skagerack längs med Bohuskusten kan unna sig bekvämlighet genom att exempelvis ta in på hotell Smögen för lite god mat och lyx.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Juniskar.nu

Allt om båtklubbar!