Juniskar.nu

Allt om båtklubbar!

Westerås segelsällskap

maj 25th, 2015

Westerås segelsällskap, som förkortas WWS, är baserade i Västerås. Segelsällskapet grundades 1883, vilket gör det till ett av de äldsta i Sverige, och det har idag ungefär 200 familjer som sina medlemmar. Sällskapets första kappsegling anordnades redan samma år som det grundades, då elva av medlemmarnas båtar tävlade mot varandra. Sällskapets verksamhet utvecklades i stadig takt, men intresset för föreningens verksamhet och för segling stagnerade något under 1960-talet. Det följdes dock av 1970-talet, då intresset för fritidsbåtar exploderade. Det berodde till stor del på plastens intåg, vilket möjliggjorde serieproduktion av båtar vilket i sin tur gjorde dem billigare. Detta gjorde naturligtvis att antalet båtägare i Sverige ökade drastiskt. Idag är föreningen livskraftig, med många aktiviteter och bra gemenskap. År 2008 firade sällskapet sitt 125-årsjubileum med en stor fest. Även om sällskapet heter just ”segelsällskap” välkomnar de medlemmar med segelbåt, motorbåt eller helt utan båt.archipelago-434809_640

WSS har en egen hamn på en ö som heter Kedjeön, som ligger i Västeråsfjärden mellan Aggarön och Ridön. På ön finns en lång träbrygga där medlemmarna kan förtöja sina båtar, och ett klubbhus som sköts av medlemmar i föreningen. Ön används bland annat när föreningen anordnar fester och högtidsfiranden, som midsommarfirande och kräftskiva. Som medlem har man tillgång till Kedjeön och dess faciliteter året runt. Förutom klubbhuset finns flera mindre stugor, liksom en bastu, en barnlekplats, en fin sandstrand, en vattenrutschkana, ett bryggdäck med markiser, flera grillar, utemöbler, segeljollar och trådlöst internet. Det är med andra ord den perfekta platsen att tillbringa en sommardag på.

WSS anordnar även varje år kappseglingen Höstkroken Inshore. Den har sedan den hölls första gången blivit en av de största insjöseglingarna i Sverige, om inte den allra största. Det beror på WSS intentioner att göra kappseglingstävlingen till en folkfest, med många aktiviteter utöver själva tävlingen (till exempel modevisning av sjökläder och visning av bilar), underhållning i form av musik på scen och utställare som gjort området kring tävlingen till något liknande en båtmässa. Där kan man bland annat köpa båttillbehör. Om man vill köpa båttillbehör någon annan tid på året, utanför Höstkroken, kan man till exempel vända sig till Shopello.se. Höstkrokens start och mål går utanför Tullhushamnen, vilket även gör själva tävlingen publikvänlig, och lockar mycket folk.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Juniskar.nu

Allt om båtklubbar!